Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Weekend!

Sjoerd heeft vanmiddag lekker vrij genomen, Sara (8), zijn dochter komt dit weekend. Hij heeft haar dan alweer 10 dagen niet gezien. Hij kijkt er enorm naar uit. Tussendoor hebben ze wel wat contact, maar een echt gesprek is lastig met zijn ex in de buurt. Dat voelt toch een stuk minder vrij, dan wanneer hij haar in levende lijve ziet.

Als hij haar zo heeft moeten missen, heeft hij echt even behoefte aan 1 op 1 contact met Sara. Hij haalt haar van school en dan gaan ze samen eerst even ergens een taartje eten. Sjoerd doet op vrijdag altijd de boodschappen en Sara mag van hem kiezen wat ze dat weekend eten, zo vaak ziet hij haar niet, dus beetje verwennen mag wel. Tijdens hun 1 op 1 momentje vertelt Sara 100 uit 1 over haar leventje, Sjoerd heeft volop de aandacht voor deze verhalen. Zijn telefoon laat hij in zijn jas zitten, zodat hij echt alle aandacht aan zijn dochter kan geven. Sara is begonnen met paardrijden en wil dit weekend graag naar de manage omdat daar haar nieuwe vriendinnetjes zijn, daarna zou ze graag willen kijken voor een nieuwe rijbroek, die ze nu heeft is van haar nichtje geweest, mama heeft even niet het geld voor een nieuwe, papa toch wel? Ook vraagt ze of ze zondagochtend samen zonder de rest van het gezin even bij opa (de vader van Sjoerd) op visite kunnen.

Gemma heeft ook weekend. Zij kijkt er iets minder naar uit. Dit weekend zijn alle kinderen aanwezig. Dus een vol huis. Op zich zit daar het probleem voor Gemma niet. Ze is dol op gezelligheid en een vol huis. Zelf komt ze uit een groot gezin met 3 broers. Vaak nam zij, maar ook haar broers nog vriendjes en vriendinnetjes mee, niks was te gek bij haar thuis. Met zijn allen aan de grote tafel, samen eten, samen spelletjes doen, samen opruimen, samen film kijken of gewoon samen met elkaar kletsen.

Alleen als haar samengesteld gezin compleet is, is het anders. Samen is niet perse zoals ze het zou beschrijven. Sjoerd komt vrijdag vaak pas laat in de middag thuis. Hij heeft dan tijd doorgebracht met Sara, zijn dochter uit zijn vorige relatie. Super fijn voor hem die 1 op 1 aandacht natuurlijk, maar eenmaal thuis, lijken ze dat 1 op 1 contact graag voort te zetten. Sara eist Sjoerd gewoon helemaal op. Ze heeft voor bijna het hele weekend haar vader geclaimd. Op die momenten lijkt Sjoerd te vergeten dat er thuis nog een gezin op hem zit te wachten. Zijn telefoon staat blijkbaar uit. De hoestdrank voor Sieb (14), die hij had kunnen halen omdat hij toch langs de apotheek kwam, mag ze nu morgen zelf gaan halen, terwijl ze ook met Sieb naar hockey en met Lars (10) naar voetbal moet.

Zodra ze binnen zijn, doet Lea (4) haar uiterste best om aandacht van papa te krijgen, door haar zelfgemaakte tekening aan hem te laten zien. Teleurgesteld over de wat afwezige reactie van papa, mag Gemma de tranen van Lea drogen. Sieb en Lars zijn het inmiddels gewend dat wanneer Sara er is, Sjoerd niet beschikbaar is. Sieb ontfermt zich vaak wat meer over Lars, zodat mama haar handen een beetje vrij heeft om voor Lea te zorgen.

Het wordt zondag slecht weer. Echt een dag om als gezin het binnen gezellig te maken. Pyjamadag noemde ze dat altijd, toen ze nog samen was met haar ex. Een dag waarop ze samen ontbijten, samen films kijken, spelletjes doen, samen lekkere dingen koken en het huis gezellig maken. Toen ze dit vrijdagavond laat, toen de kinderen op bed lagen, aan Sjoerd voorstelde, vertelde hij dat hij Sara had beloofd om samen met haar bij zijn vader op visite te gaan. Dan maar een pyjama dag met de rest dacht Gemma teleurgesteld, ze sloot zich af en het gesprek over haar teleurstelling en haar eenzaamheid, liet ze voor wat het was.

Sjoerd vond het fijn dat Gemma hem zoveel ruimte gaf om samen met Sara te zijn in zijn weekend. Wat begreep ze hem toch goed. Maandag zou hij haar verassen met een bos bloemen voor haar begrip en zou hij voorstellen om snel iets samen te doen….

En zo kan dat gaan in een samengesteld gezin. In de situatie van Sjoerd en Gemma zijn er steeds andere gezinssamenstellingen, die ook steeds andere dynamieken met zich mee brengen. Sjoerd en Gemma nemen in al die samenstellingen hun ervaringen, waarden en normen mee, waar vanuit zij denken goed te handelen. Toch als je bovenstaande leest, voel je dat dit wel eens voor spanning kan gaan zorgen op de lange termijn. Vanuit de beste intenties wordt er gehandeld, maar vaak ook vanuit onbewuste dynamieken die voort zijn gekomen uit eerdere ervaringen, zoals de scheiding of andere belangrijke gebeurtenissen in het leven.

Zo lijkt het er op dat Sjoerd vanuit zijn schuldgevoel over de scheiding, Sara veel ruimte geeft en de rest van zijn gezin daardoor (onbedoeld) buitensluit. Sjoerd zou wel eens het idee kunnen hebben dat hij iets goed moet maken naar Sara omdat hij haar moeder in de steek heeft gelaten, voor Gemma. Het lijkt er op dat hij vooral heel hard werkt om het Sara naar haar zin te maken. Afstemming met Gemma en de rest van het gezin over de behoeftes wordt vergeten, ook worden er weinig grenzen aangegeven.

Sara is de gelukkige zou je zeggen, met al die aandacht van papa. De kans is groot dat Sara hier blij mee is en tegelijk kan het ook maar zo zijn dat Sara het gevoel heeft dat het leuk moet zijn bij papa. Hij heeft haar zo lang moeten missen, dus dan kan ze het ook niet maken als ze aangeeft eigenlijk gewoon liever op haar kamer wil spelen, met Lea een spelletje wil doen of met Sieb en Lars wil gamen. Sara lijkt hier een beetje voor papa te zorgen, zij blijft hierdoor juist weg van schuld en blijft in haar onschuld.

Gemma lijkt zichzelf een beetje weg te cijferen, haar eigen behoeftes spreekt ze niet uit. Ze neemt veel van de taken van het gezin in het drukke weekend op haar schouders, omdat ze Sjoerd ruimte wil geven voor Sara. Ze gaat veel dragen, misschien wel meer dan bedoeld is voor haar rol in dit gezin. De kans is groot dat ze erkenning van en contact met Sjoerd mist, waardoor ze zich buitengesloten en alleen voelt.

Wat zou het Sjoerd en Gemma veel op kunnen leveren als ze zich bewust zouden worden waar hun gedrag en keuzes vandaan komen en wat dit met hun partner en de andere gezinsleden doet. Begrip krijgt voor elkaar situatie, onbewuste patronen aan het licht brengen, leren communiceren vanuit een volwassen positie kan heel helpend zijn om meer rust en harmonie in het samengesteld gezin te krijgen.

Wellicht lijkt jij jouw eigen situatie (voor een groot deel) op die van Sjoerd en Gemma? Herken je je eigen keuzes, je drijfveren voor de keuzes? Lukt het om hierover te communiceren en in verbinding te blijven op de moeilijke momenten?

Ik help samengestelde gezinnen door middel van de Stiefgoed methodiek te begrijpen wat er speelt en wat mogelijk in de weg staat om samen met elkaar rust en harmonie te ervaren. Bel/mail/app me voor meer informatie; info@tien-sprit.nl, 06 430 10 500, www.tien-sprit.nl.

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren