De shit van een ander

Ken je dat gevoel, voor dat je het doorhebt, loop jij de shit van een ander op te ruimen. De helper in jou, heeft geleerd de zorgen van een ander te dragen, de pijn van de ander uit handen te nemen. Dat ontstond niet zomaar. Dat leverde je waarschijnlijk iets anders op. Je werd hierdoor gezien, je kon hiermee de harmonie bewaken, je zorgde voor je vader of moeder omdat hun zorgen te groot leken voor hen alleen.

Ken je dat gevoel, voor dat je het doorhebt, loop jij de shit van een ander op te ruimen.

De helper in jou, heeft geleerd de zorgen van een ander te dragen, de pijn van de ander uit handen te nemen.

Dat ontstond niet zomaar. Dat leverde je waarschijnlijk iets anders op. Je werd hierdoor gezien, je kon hiermee de harmonie bewaken, je zorgde voor je vader of moeder omdat hun zorgen te groot leken voor hen alleen.

Later in je grote leven bleef je dit doen. Je ontwikkelde een radar voor de mensen die het lastig hadden. Je voelde direct aan als de sfeer niet in orde was. Je werd een luisterend oor, je werd degene die ging helpen dragen. Jouw rug was immers breed genoeg.

En dan komt er een moment dat ook jouw rug te veel bagage draagt. Of een moment dat je graag zou willen dat iemand even jouw shit helpt dragen. Gevoelens van teleurstelling of frustratie als je op die momenten niet gezien wordt. Het herinnert je aan de pijn die je nog steeds voelt van altijd maar dragen en niet gedragen worden.

Op die momenten ligt boos op de buitenwereld worden op de loer. Je voelt dat het jouw tijd is, dat jouw behoeftes om aandacht vragen, maar je weet niet hoe. Je hebt dit niet geleerd. Een natuurlijke reflex is dit bij de ander te halen. Met een beetje geluk geeft de ander het even, maar al snel merk je dat het eigenlijk nooit genoeg is. Je hebt zo’n tekort ontwikkelt dat je onverzadigbaar lijkt te zijn.

De enige optie is bij jezelf te rade gaan. In contact komen met jouw pijn, jouw behoeftes, jouw gemis. Iets wat je mogelijk al heel je leven uit de weg bent gegaan door er vooral voor de ander te zijn. Het leverde je gezien worden op, maar het kostte je het contact met jezelf. Met jouw OER essentie, met daar waar jij behoefte aan hebt.

Soms weet je dit niet en zijn er eerst lessen te leren. Je krijgt een burn-out, je hebt het lastig op je werk, je gaat scheiden, je gaat veel feesten of je valt helemaal stil.

En dan komt er een moment dat je ziet dat je onverzadigbaar bent en het niet te koop is in de buitenwereld. Je weet dat je eigen shit leren dragen de enige optie is. Maar waar begin je? Wie gaat je helpen?

Ik kan jou helpen. Ik heb door schade en schande geleerd mijn eigen shit te dragen. Ik neem jouw shit niet over, maar kan je wel helpen er naar te leren kijken. Pas als je je eigen shit kan dragen , kan je namelijk pas de ander helpen zonder zijn shit op je te nemen.


Shit happens, that’s life. Learn to live with, learn to live it :-)

Individuele Systemische                                                                Organisatieadvies &                 Relatie coaching

          Coaching                                                                                  Team coaching

                                                                                                                

TIEN-Spirit

Copyright © 2023 TIEN-Spirit