Een echte leider lijdt!

Wat is een leider? Feitelijk is iedereen een leider, een leider van zijn eigen team. Dat klinkt wellicht wat vaag. Toch...

Wat is een leider? Feitelijk is iedereen een leider, een leider van zijn eigen team. Dat klinkt wellicht wat vaag. Toch als je alle rollen die iemand dagelijks vervuld, samen met de overtuigingen die iemand met zich mee draagt bij elkaar zet, heb je een behoorlijk team te pakken.

Geef je als leider echt leiding aan jouw innerlijk team? Of nemen bepaalde overtuigingen het stuur in handen? Kun je sturen, richting geven als je niet weet wie er eigenlijk echt aan het stuur zit?

Als je er vanuit gaat dat iedereen een leider is, dan geeft een leidinggevende in ieder geval al leiding aan twee teams. In de praktijk zijn er dat vaak nog meer, denk aan een gezin, voetbalteam, etc.

Al die teams vragen om leiding. Hoe geef je leiding? Ik denk dat elke leidinggevende leiding geeft zoals aan het eigen innerlijke team leiding wordt gegeven. Je neemt jezelf immers mee. Is jouw innerlijke team competitief, grote kans dat je competitie aan treft in jouw team. Is er onrust, is er balans, etc. Grote kans dat jouw team aan jou spiegelt wat er aan de hand is bij jouw interne team. Jouw team is als het ware jou!

Dat kan confronterend zijn. Heel veel managers staan niet stil bij het effect van niet de leiding hebben over je eigen innerlijke team. Lopen tegen allerlei gedoe in teams op, stellen vast een lastig team te hebben, nemen afscheid van mensen, gooien er wat “houding & gedrag” trainingen tegen aan en toch blijft het gedoe zich aandienen. Het probleem lijkt vooral buiten de leidinggevende te liggen. Maar in de werkelijkheid heeft de leider de sleutel zelf in handen. Hij mag eerst aan de slag met zijn eigen innerlijke team. Dat gaan veel mensen liever uit de weg. Eerlijk naar jezelf kijken is helemaal niet altijd leuk. Toch verwacht men vaak wel dat de collega’s in het echte team dat ook doen.

Wat maakt dat je als leider kiest voor lijden door de schuld van het lijden bij het lastige team te leggen, in plaats van het lijden te voelen als gevolg van geen leiding geven aan je eigen team.

Een echte leider, lijdt! Wat inhoud dat je de confrontatie met jezelf aan durft te gaan voordat je leiding gaat geven aan andere teams. Je zal zien dat het lijden op gegeven moment echt leiden wordt en de mensen in je team ook echte leiders worden en minder hoeven te lijden doordat er leiderschap is getoond.

Heb jij ook het gevoel dat leiden vaker aanvoelt dan lijden? Kies dan om jouw lijden aan te kijken en neem de leiding over jouzelf. Ik help je graag met jouw “lijdensweg”.

Bel of mail voor vrijblijvende kennismaking.

Individuele Systemische                                                                Organisatieadvies &                 Relatie coaching

          Coaching                                                                                  Team coaching

                                                                                                                

TIEN-Spirit

Copyright © 2023 TIEN-Spirit